בישראל של ימינו חיים מאות אלפי ניצולי שואה, שמתקשים להתמודד עם המציאות היומיומית, בעקבות זיכרונות קשים שרודפים אותם אך בעיקר בשל המצב הכלכלי הנוכחי. אין סכום שיכול למחוק את כל מה שעבר עליהם בתקופת מלחמת העולם השנייה באירופה, אבל הזכויות שהם זכאים להן בעקבות המאורעות הנוראיים יכולים לעזור להם להמשיך הלאה ולחיות בכבוד.
אם כן, מימוש זכויות ניצולי שואה הוא חשוב, גם היום כאשר מספר ניצולי השואה מצטמצם בהיקף משמעותי מדי שנה. עדיין לא מאוחר מדי לעזור לקשישים להשיג את הזכויות שמגיעות להן. אם ההורים שלכם ניצולי שואה, עזרו להם לטפל בכל מה שכרוך על מנת לקבל את הזכויות שלהם.
מי נחשב לניצול שואה
על מנת לקבל את הזכויות של ניצולי השואה, שהתרחבו משמעותית בשנים האחרונות, צריך להבין מיהו ניצול שואה. קודם כל, מדובר במי שהיה תחת כיבוש גרמני או כיבוש של בת ברית של גרמניה בזמן מלחמת העולם השנייה. קריטריון נוסף הוא מי שהיה חייב לברוח בשל הכיבוש הנאצי. מי שטרם נולד והיה עובר בזמן שאימו סבלה מרדיפות הנאצים, גם הוא זכאי לאותן זכויות כמו כל ניצול אחר.
כשפונים לגוף מסוים שעוסק בנושא מימוש זכויות ניצולי שואה חשוב לבחון ולהבין את האופן שבו הגוף הזה מגדיר ניצול שואה, כיוון שכל גוף נותן הגדרה מעט שונה.
מה קורה בישראל?
בישראל פועלת הרשות לזכויות של ניצולי שואה, מטעם משרד האוצר. הרשות פועלת לפי שני חוקים עיקריים, והם:
- חוק נכי רדיפות נאצים- תשלום חודשי אישי לניצול השואה שמועבר מממשלת גרמניה, ובהתאם לאחוז הנכות.
- חוק הטבות לניצולים נזקקים- חוק יחסית חדש שאותו מתקצבת ממשלת ישראל לפי קריטריונים, כדוגמת שהות בגטו או במחנה. החוק התרחב ואיתו ההטבות עבור ניצולי השואה, כך שאלפים מהם כיום זכאים לתשלום קבוע על בסיס חודשי.
מה לגבי הדור השני לניצולי שואה?
זכויות הניצולים הן אישיות, כלומר לא ניתן להעביר אותן לאדם אחר. אבל, בצרפת בני הדור השני זכאים לסכום חד פעמי (אותו אפשר לקבל בתשלומים חודשיים) אם אחד מההורים נספה במחנה. בהולנד, ילדי הניצולים יכולים לקבל תשלום עבור טיפול נפשי. ישראלים וגרמנים יכולים להמשיך הליכי מימוש זכויות של הורים ניצולים שנפטרו, אך לא יכולים להגיש תביעות בשם ניצולים שנפטרו.